Balgradon Xul, drummer en zanger, weet waarover hij praat. Al jaren staat Infinity bovenaan de (black metal) top in eigen land, al zijn ze nooit echt doorgebroken in het buitenland. Toch staan heel wat albums op hun palmares, waarvan dit jaar de vinylversie van “Non de hac terra” verschenen is. Over dit en nog veel meer hieronder. (Flp)

Infinity_Liveband_2013logo

Ik heb Infinity altijd een erg goede middelmater gevonden, maar “Non de hac terra” steekt er toch wel boven uit. Hoe zie jij mijn opmerking? En wat vind je van het album zelf?
Non De Hac Terra” steekt inderdaad boven de rest van de albums uit, daar zijn we het zelf ook mee eens. De productie is beter dan voorheen, omdat we hier meer tijd in gestoken hebben met het testen van diverse microfoons in de Vortex Studio. Ook de compositie van de nummers zijn wat uitgebreider dan voorheen en er zitten een hoop thrash metal riffs in verwerkt. Daarnaast heeft Draconis ook meegeschreven aan de nummers waardoor dit album ook een beetje afwijkt van ons vorige werk. De reacties en album reviews zijn over het algemeen erg positief. We zijn zelf zeer tevreden over dit album, hebben er hard aan gewerkt en vonden dat daar ook een album cover bij hoorde dat dit weerspiegeld. Ik ben altijd al een groot fan geweest van Necrolords albumhoezen, dus heb hem benaderd om onze hoes te schilderen. Hij was zeer geïnteresseerd omdat het concept van “The Testimony of the Mad Arab” uit de Necronomicon hem bekend is en erg aansprak.

De vinylversie van “Non de hac terra” oogt fantastisch! Geld noch moeite werd gespaard. Met New Era Productions (heeft samen met Obscure Abhorrence de lp-versie uitgebracht) hebben jullie een nieuwe broodheer gevonden die duidelijk de schouders onder zijn bands zet. Wat liep er mis met het vorige label?
Het resultaat van de albumhoes ziet er inderdaad geweldig uit, vooral de LP versie is erg mooi geworden met de zilverfolie druk en full colour boek. Jasper (ADDERGEBROED: van New Era Productions) is al jaren een goede vriend van mij en de reden dat we onze releases door hem wilde laten uitbrengen is omdat hij betrouwbaar is, passie heeft voor Black Metal en de bands op zijn label niet ziet als ‘product’, wat veel (grotere) labels wel doen. Bloodred Horizon Records leek ons in het begin een geschikt label. “The Arcane Wisdom of Shadows” is in 2008 uitgebracht op cd/digipack en later ook op lp in samenwerking met Obscure Abhorrence Productions. We hebben een prima samenwerking gehad in het begin en hebben ook op ons eerste open air festival Kaltenbach Open Air gespeeld samen met o.a. Dark Funeral en Shining. Daarna hoorde we niet veel meer en er werd ons veel beloofd waarvan weinig is waargemaakt doordat hij persoonlijke problemen had. We moesten soms 4 weken wachten op een antwoord via email wat erg frustrerend was. Wat dat betreft loopt het contact met Jasper een stuk makkelijker, als we iets willen bespreken kunnen we gewoon om de tafel zitten met elkaar in plaats van communiceren via mailwisselingen.

NDHT_albumcover

Op Zware Metalen werd een hele boom opgezet over Jaspers zijn dubieuze (lees: nazi) activiteiten en verleden. Wat is Infinity’s standpunt hierover?
Daar zijn wij ons bewust van, maar New Era staat hier los van en brengt geen releases uit wat met NSBM te maken heeft. Infinity heeft niets met nationaal socialisme of politiek. Dat is voor ons allemaal te “aards” en “humaan”.

Gitarist Andras is ondertussen al enkele jaren de laan uit, maar nergens valt te bespeuren wat tot de breuk heeft geleid. Een vechtscheiding is het alvast niet geworden, aangezien Andras nog de foto’s getrokken heeft voor “Non de hac terra“.
Andras heeft 11 jaar bij Infinity gezeten en is nog steeds een van mijn beste maten. De reden dat hij uit de band gestapt is, is omdat hij zijn aandacht volledig wilde geven aan zijn carrière als goudsmid. Onze stijl is wat vernieuwd en hij had daarvoor veel tijd nodig om te oefenen, maar kon dat uiteindelijk niet meer combineren.Ik respecteer zijn keuze en gun hem veel succes in zijn nieuwe richting. Hij heeft voor mij hele mooie exclusieve sieraden gemaakt. Onder andere een pentagram hanger die in een amethist verwerkt is, een hanger van Anzu en een ring met het sulfer symbool. Als je geïnteresseerd bent in zijn werk, hierbij een link naar zijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/andras.jewellery

Ondanks een rijk verleden en een resem prima albums kan ik me niet ontdoen van het feit dat Inifnity nooit echt doorgebroken is. Hoe zie jij dit?
We zijn inderdaad nooit echt “doorgebroken”, maar zelf ben ik tevreden met wat wij tot nu bereikt hebben. Infinity heeft er nooit echt naar gestreefd om heel bekend te worden. Hiervoor hebben we ook bewust gekozen. We hebben wel kansen gehad om bij grote labels te tekenen, maar die hadden als eis dat we heel veel moesten optreden en touren. Wij blijven liever onafhankelijk en willen zelf bepalen met wie en wanneer we een optreden doen.

Inderdaad, Infinity is een band die live nooit echt tourt noch veel speelt. Ik neem aan dat jullie niet zomaar elke show aannemen. Wat is jullie live policy?
Dat klopt, wij zijn zeer kritisch wat betreft onze optredens. Ten eerste willen we alleen met bands het podium delen die snappen waar Black Metal om draait en niet alleen waarde aan de muziek hechten, maar vooral aan de ideologie. Infinity is geen band die iedere week wil spelen en op ieder festival. Ook weigeren wij om in cafés te spelen, omdat wij daar niet de juiste sfeer kunnen overbrengen wat voor ons heel belangrijk is. We hebben eigenlijk maar een paar exclusieve optredens per jaar, maar die optredens zijn vaak wel met interessante bands. Ons laatste optreden is in april 2014 geweest in Blamont (Frankrijk), samen met o.a. Horna en Myrd.

Wat mogen we in de toekomst nog verwachten van Infinity?
We zijn op het moment bezig met het schrijven van nieuwe nummers en ben erg enthousiast over de 4 nieuwe nummers die we tot nu hebben. Daarnaast zijn we ook de Dissection cover “Night’s Blood” aan het toevoegen aan onze live set. We hebben verder nog geen concrete plannen, maar voordat we met een nieuwe full length CD aankomen zal er misschien eerst een EP worden uitgebracht als aankondiging voor het nieuwe album.

Speel je nog niet met de idee een glam rockband op te richten? Jullie cover van “Right next door to hell” was misschien al een vette knipoog hiernaar?
Haha, dat zal dan meer een sleaze rock band worden. Ik zie mezelf nog niet echt met een getoupeerd kapsel, oogschaduw en lippenstift. Als ik ooit de juiste frontman/zanger tegen kom dan zou ik best een band willen oprichten. Ik maak er geen geheim van dat ik een enorme Guns N’ Roses fan ben en naast (Black) Metal ook veel luister naar verschillende stijlen rock muziek. Zelf heb ik altijd al een GNR nummer willen opnemen / coveren en een Black Metal versie van willen maken, gewoon voor onszelf en niet met de intentie om dit uit te brengen. Het nummer “Right Next Door To Hell” vind ik een erg sterk nummer, zowel muzikaal als tekstueel en was benieuwd hoe dit nummer met blast beats en een scream zou klinken. Het resultaat vonden we boven verwachting en hebben besloten om dit nummer als (hidden) track op het compilatie album “Back To The Source” te plaatsen. Er is nog nooit een BM band geweest die een cover van GNR gedaan heeft. Ik heb dit nummer op Youtube gezet en de link naar de officiële Guns N’ Roses Facebook gestuurd, die waren zo onder de indruk dat ze dit nummer hebben gepost op een vrijdagavond. Binnen 2 uur hadden we meer dan 5000 likes en de reacties waren zeer divers. Een aantal vonden dat we het nummer flink hadden verkracht, maar er waren er ook een hele hoop flink onder de indruk. Uit de Black Metal scene hebben we eigenlijk alleen maar positieve reacties ontvangen.

Als afsluiter: niks zo interessant als oude koeien uit de gracht halen! Jaren terug sprak men over de Nederlandse black metal maffia. Ik heb er nooit echt zicht op gekregen, maar vertel eens, wat was dat juist allemaal?
De Black Metal Mafia is opgericht in de periode rond 2004, toen we allemaal flink actief en fanatiek bezig waren met Funeral Winds, Hekel, Infinity, Welbrand en Satanic Blood. In die tijd was er ook een “Christian Black Metal scene” aan het groeien met bands als Slechtvalk, Duister Maanlicht en nog een aantal zogenaamde BM bands die dit gewoon tolereerden en vonden kunnen. Dit ging tegen al onze principes in. Het is natuurlijk compleet absurd en hypocriet om je muziekstijl “christian black metal” te noemen en het komt nogal disrespectvol over, dus besloten we om in actie te komen. In het begin zijn er wat anti-flyers verspreid in de scene om dit bekend te maken, later zijn er ook wat knokpartijen geweest. Tegenwoordig hoor je niet zoveel meer van die bands.

Black Metal is Intolerance!

Heil Lucifer!
Balgradon.